Proiectul Leonardo da Vinci TOI – Transfer of Innovation SkillsUp – "Supporting system for nonformal and informal learning for low-skilled workers"

În noul context al pieţii muncii din Uniunea Europenă şi în întâmpinarea transformărilor pe care aceasta urmează să le suporte în următorii ani, proiectul Leonardo da Vinci SkillsUp, este o iniţiativă europeană care vrea să aducă o contribuţie la dezvoltarea modelelor de învăţare pe tot parcursul vieţii şi a instrumentelor adecvate. Proiectul isi propune realizarea unui cadru de invatare care sa permita unor persoane din grupul tinta – muncitori din domeniul constructiilor cu abilitati si competente scazute- sa-si imbogateasca cunostintele si sa-si dezvolte competentele profesionale.

Principalul obiectiv al noului proiect propus este de a oferi persoanelor care solicită un loc de muncă sau celor care doresc sa-si imbunateasca performantele profesionale, un instrument informatic care să îi asiste la dezvoltarea acestor competente si eventual, sa ii ajute la validarea acestora. Transferul de Inovaţie (principiul de bază al acestei direcţii Leonardo da Vinci) se regăseşte în câteva acţiuni propuse ca obiective ale noului proiect:

  • transferul către Romania si Italia a rezultatelor obtinute de initiatorul proiectului, Institutul ITeE-PIB din Polonia, a rezultatelor obtinute in domeniul instruirii persoanelor cu competente scazute
  • dezvoltarea unui sistem de instruire (e-package), adaptat instruirii acestor persoane in domeniul realizarii constructiilor din rigips.

La finalul proiectului se vor evidenţia câteva rezultate importante şi vizibile: utilizatorii platformei informatice îşi vor putea evalua competenţele, prin referirea la rezultatele educaţiei. În fiecare ţară parteneră, platforma informatică va fi testată pe diferite grupuri ţintă şi va fi promovată prin intermediul unor actiuni de diseminare.

Organizaţia care a propus proiectul este Institutul de Cercetari ITEe-PIB din Polonia iar consortiul de este format din parteneri cu experienta in implementarea invatarii pe tot parcursul vietii (LLP), sau din organizatii profesionale din domeniu:

Proiectul SkillsUp se desfasoara pe o perioda de 2 ani, 2011-2012, iar site-ul proiectului se gaseste la adresa: http://www.skillsup.eu